Publikováno dne 11.09.2025
Poprvé v historii počet obézních dětí školního a adolescentního věku, tedy ve věku 5-19 let, převýšil počet dětí s podváhou či závažnější formou podvýživy. Obezita se týká každého desátého dítěte, tj. 188 milionů dětí, kterým v důsledku toho hrozí životu nebezpečné nemoci, upozorňuje UNICEF v nejnovější zprávě.

Zpráva Feeding Profit: How Food Environments are Failing Children přináší data z více než 190 zemí světa a ukazuje, že výskyt podváhy u dětí ve věku 5–19 let klesl od roku 2000 z téměř 13 procent na 9,2 procenta. Naopak míra obezity vzrostla ze 3 procent na 9,4 procenta. Obezita nyní převyšuje podváhu ve všech regionech světa s výjimkou subsaharské Afriky a jižní Asie.
Podle předložených závěrů je nejvyšší míra obezity u dětí ve věku 5–19 let v Pacifiku:
- ostrov Niue – 38 procent
- Cookovy ostrovy – 37 procent
- Nauru – 33 procent
Za nárůstem obezity, jejíž míra se od roku 2000 zdvojnásobila, stojí přechod od tradičního jídelníčku k levným, vysoce kalorickým, dováženým potravinám.
Mnoho zemí s vysokými příjmy má rovněž vysokou míru obezity u dětí ve věku 5–19 let:
- Chile – 27 procent
- Spojené státy – 21 procent
- Spojené arabské emiráty – 21 procent
„Když mluvíme o podvýživě, nejsou to už jen hovory o dětech s podváhou,“ uvedla výkonná ředitelka UNICEF Catherine Russell. „Obezita je rostoucí hrozba, která může silně a negativně ovlivnit zdraví a vývoj dětí. Vysoce zpracované potraviny čím dál častěji v dětském jídelníčku nahrazují ovoce, zeleninu a proteiny, a to právě v období, kdy živiny hrají klíčovou roli pro růst, kognitivní rozvoj a duševní zdraví dětí,“ doplnila Russell.
Zatímco podvýživa včetně jejích nejzávažnějších forem – chřadnutí a zaostávání – zůstává značnou hrozbou pro děti mladší 5 let, zvláště v zemích s nižšími a středními příjmy, nadváha a obezita jsou obrovským rizikem pro děti ve věku 5-19 let. Podle nejnovějších dat má každé páté dítě v tomto věku, tj. 391 milionů celosvětově, nadváhu, přičemž značná část z nich pak obezitu.
Obezita: Nejzávažnější forma nadváhy
Nadváha u dětí nastává tehdy, když jejich tělesná hmotnost výrazně přesahuje zdravé rozmezí s ohledem na věk, pohlaví a výšku. Obezita představuje závažnější formu nadváhy a je spojena se zvýšeným rizikem vzniku cukrovky a vysokého krevního tlaku, stejně jako dalších závažných onemocnění v dospělosti, včetně diabetu 2. typu, kardiovaskulárních chorob a některých druhů rakoviny.

Zpráva rovněž upozorňuje, že vysoce zpracované potraviny a jídlo z rychlého občerstvení s vysokým obsahem cukru, soli, upravených škrobů, nezdravých tuků a aditiv ovlivňují stravování dětí prostřednictvím nezdravého potravinového prostředí, nikoli osobní volbou. Tyto produkty dominují v obchodech i ve školách, zatímco digitální marketing umožňuje potravinářskému a nápojovému průmyslu snadný přístup k mladému publiku.
Například celosvětový průzkum mezi 64 000 mladými lidmi ve věku 13–24 let ze 170 zemí, který byl loni realizován prostřednictvím platformy UNICEF U-Report, ukázal, že:
- 75 procent respondentů v uplynulém týdnu viděli reklamu na sladké nápoje, pochutiny nebo fast food.
- 60 procent uvedlo, že tyto reklamy zvýšily jejich chuť na dané potraviny.
- 68 procent mladých lidí ze zemí zasažených konfliktem rovněž uvedlo, že se s těmito reklamami setkali.
Přeložená zpráva nicméně poukazuje i na pozitivní kroky, které vlády podnikly. Například v Mexiku, zemi, která se potýká s vysokým výskytem obezity mezi dětmi a dospívajícími a kde slazené nápoje a vysoce zpracované potraviny tvoří 40 procent denního kalorického příjmu dětí, vláda nedávno zakázala prodej a distribuci těchto potravin a výrobků s vysokým obsahem soli, cukru a tuku ve státních školách. Tento krok pozitivně ovlivnil stravovací prostředí více než 34 milionů dětí.

Aby bylo možné proměnit prostředí, ve kterém se děti stravují, a zajistit jim přístup k výživné stravě, UNICEF apeluje na vlády, občanskou společnost a partnery, aby podnikli následující kroky:
- Zavést komplexní povinné politiky ke zlepšení stravovacího prostředí dětí, včetně označování potravin, omezení reklamy na potraviny a zavedení daní a dotací na potraviny.
- Realizovat sociální a behaviorální iniciativy, které posílí rodiny a komunity v prosazování zdravějšího stravovacího prostředí.
- Zakázat poskytování nebo prodej vysoce průmyslově zpracovaných a nezdravých potravin ve školách a omezit reklamu a sponzoring potravin ve školním prostředí.
- Zajistit účinné ochranné mechanismy, které zabrání zasahování potravinářského průmyslu vyrábějícího vysoce zpracované produkty do tvorby veřejných politik.
- Posílit programy sociální ochrany s cílem řešit příjmovou chudobu a zlepšit finanční dostupnost výživné stravy pro ohrožené rodiny.
„Ve spoustě zemí nyní vidíme dvojitou zátěž podvýživy: nejen zaostávání, ale právě i obezitu. Což vyžaduje cílený zásah,“ uvedla výkonná ředitelka UNICEF Catherine Russell. „Výživné a cenově dostupné potraviny musí být přístupné každému dítěti pro jeho zdravý růst a vývoj. Naléhavě potřebujeme politiky, které by podpořily přístup rodičů a pečovatelů k výživnému a zdravému jídlu pro děti,“ zakončila.